Ksantan gumi Herbana

Ksantan gumi (prah) - xanthan gum

4,11 €

Kasnatan gumi je naravni polimer polisaharidov, ki se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gelirno sredstvo ali stabilizator emulzij v kozmetičnih (kreme) in prehranskih izdelkih (pudingi). 

Pakiranje: 100 g in 400 g

Referenca
HM110-100
Pakiranje
  • 100 g
  • 400 g
Na voljo
Zapri

Po kliku, počakajte 5 sekund, da se izdelek naloži v košarico.

KSANTAN GUMI 

Gelirno sredstvo in stabilizator v kozmetičnih izdelkih ter živilihDelovanje in uporaba
Ksantan gumi že pri zelo majhnih dodanih količinah v vodno fazo možno poveča viskoznost (gelira). Gumi pomaga skupaj z emulgatorjem, da imajo kreme in losjoni (kozmetika) ter jogurti, pudingi in omake veliko bolj stabilno emulzijo ter gladko prijetno strukturo. Uporaba ksantan gumija je dovoljena tudi v naravni in ekološki kozmetiki.


Ksantan gumi - Herbana

Ksantan gumi je anionski naravni polimer, ki vsebuje visoko molekularno težo naravnih ogljikovih hidratov (polisaharidov). Nastane pri fermentaciji sladkorja s pomočjo bakterij "Xanthomonas campestris". Ker je sposoben vezati velike količine vode (gelirati) se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gostilo, gelirno sredsvo in stabilizator emulzij v prehranski (pudingi) in kozmetični industriji (kreme, šamponi, losjoni). V hladni ali vroči vodi tvori viskozne pseudoplastične raztopine. Deluje sinergistično z ostalimi gumije, naprimer guar gumijem.

Splošni napotek za uporabo v kozmetiki (priprava kreme/losjona):
Ksantan gumi se doda v vodno fazo pred segrevanjem. Potrebno je počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da ga dodajamo kot stabilizator emulzij je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah pri okoli 0,1 do 0,2 %. Če dodajamo kot gelirno sredstvo je priporočljiv dodati nekje od 0,4 do 0,5 %, lahko tudi več, naprimer do 1 %. Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.

Splošni napotek za uporabo v prehrani (priprava omak/pudingov):
Ksantan gumi se doda v katerikoli zmes, ki vsebuje vodo. Uporablja se ga got gostilo za jogurte, pudinge in razne omake. Lahko se ga uporablja tudi pri izdelavi sladoleda za bolj gladko in nežno teksturo. Po dodatku v zmes je potrebno počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da želimo malo zgostiti, ga dodamo  približno 0,1 do 0,2 % (redka omaka), za bolj goste zmesi pa do 0,7 % (največ 1 % - zelo gosta omaka). Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.Priporočena uporaba:
 Kozmetične kreme, (emulzije z voda v olju): 0,10 - 0,50 %
• Vodni geli: 0,60 - 1,0 %

• Prehrana - omake/pudingi: 0,10 - 0,70 %

Namig: Ksantan gumi svojo viskoznost hitreje doseže v topli vodi. Meša se tako s hladno kot toplo vodo.Izdelek je preverjene kvalitete. 


Ecogea Natural

Ecogea brez alergenovPolnjeno v Sloveniji

Podatki

Tip izdelka
Prah
Osnovno pakiranje
100 g
INCI
XANTHAN GUM
CAS
11138-66-2
Posebnost
Viskoznost: 1400 - 1600 mPa s (1% raztopina v 1% KCl) Brookfield, sp. 3, 60 rpm, 25°C
Vrsta vonja
Brez vonja
pH
6,0 - 8,0 (1% raztopina)
Izgled
Beige prah
Število E
E415
Certifikati
Ecogea Natural
Vegansko
Da (preverila Ecogea)
NE SPREGLEJTE - 1. BREZPLAČNA poštnina po Sloveniji pri nakupu izdelkov nad 40 € | 2. Prejmite DARILO presenečenja pri nakupu izdelkov nad 60 €!