Naravna olja in masla

Aromaterapija in spa

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

Lecitin (sojin)

Lecitin (sojin)

Lecitin je je zmes fosfolipidov rastlinskega izvora, ki se uporablja tudi kot naravni emulgator, ko-emulgator in stabilizator emulzij  v kozmetiki (pripravo domačih krem in mazil) ter prehranski industriji.  


Več podrobnosti


9,00 €

Razpoložljivost: Na zalogi

Lecitin (sojin) - brez GSO


 

INCI: LECITHIN

Namen: eemulgator / ko-emulgator / stabilizator


Uporaba v: kozmetiki | prehrani


Splošni opis:

Lecitin je zmes fosfolipidov ter podobnih snovi in je površinsko aktivna snov z emulgatorskimi lastnostmi. Glavni vir lecitina je sojino olje. Nahaja pa se še v tkivih živali in rastlin, jajčnem rumenjaku, sončnicah, ribah, itd. V človeškem organizmu je lecitin prisoten kot sestavina žuvcev in celičnih membran, prav tako sodeluje pri presnavljanju maščob. V prehranski industriji se lecitin uporablja kot emulgator v proizvodnji margarine, majoneze, sladoleda in čokolade, poznan je kot dodatek E322.


Delovanje in uporaba:

Lecitin se zelo pogosto uporablja v prehranski industriji za izdelavo različnih emulzij (omake). Ppoleg v prehranski industriji lahko uporablja kot emulgator in stabilizator emulzij tudi v kozmetiki. Primeren je za emulzije olje v vodi (kreme) ter tudi emulzije voda v olju (mazila/mastne kreme). V kozmetiki se lecitin večinoma dodaja kot ko-emulgator (v kombinaciji z drugimi emulgatorji) saj kot samostojni emulgator v nizkih koncentracijah tvori bolj šibke emulzije. Lecitin ima tudi ostale blagodejne učinke na kožo, dobrodejno deluje predvsem pri raznih kožnih spremembah (dermatitis).   


Splošni napotek za uporabo v kozmetiki (pripravo kreme/losjona):

Lecitin se uporablja kot emulgator ali ko-emulgator (skupaj z drugimi emulgatorji). V primeru, da ga dodajamo kot ko-emulgatror je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah pri okoli 0,2 %. Če dodajamo samega ga je potrebno dodati nekoliko več, vendar se v vsakem sistemu obnaša nekoliko drugače, tako je potrebno malo eksperimentiranja. Dobro se meša z olji, zato ga najprej vmešamo v tekoči del oljne faze (olja). Po potrebi grudice razbijemo s paličnim mešalcem ali ročno z žlico. V vodi je lecitin slabo topen. Kremo pripravimo po klasični metodi. Oljno in vodno fazo segrejemo do 75 °C ter ju nato ob hitrem mešanju združimo in ohladimo. Eterična olja ali arome dodamo pod 40 °C. Mešati prenehamo, ko se zmes ohladi. Za mešanje manjših količin lahko uporabimo kar palični mešalnik. Vse emulzije, ki vsebujejo vodo je potrebno tudi konzervirati, drugače se precej hitro pokvarijo. V hladilniku zdržijo nekonzervirane kreme do največ 5 dni.


Status v naravni in ekološki kozmetiki:

Uporaba v naravni in ekološki kozmetiki JE dovoljena. 

Podprti standardi: Ecogea, Cosmos, BDHI, NAtrue (in ostali sorodni)

 

Splošni napotek za uporabo v prehrani:

Lecitin se uporablja kot emulgator za proizvodnjo raznih omak, margarine, majoneze, sladoleda in čokolade. Pogosto, se ga zaradi sinergijskih učinkov uporablja skupaj z ksantan gumijem ali katerim drugim gumijem.


Lastnosti / napotki:  

 Topnost: v oljih (se meša), z vodo tvori emulzijo 

 Izgled: rumen prah

 E-število: E322

 Vonj: rahel specifičen nemoteč vonj

 Kvaliteta: 100 % čist, brez primesi, brez olja, brez GSO


Priporočena uporaba: 0,10 - 2,0 %

 Kreme, (emulzije z voda v olju): 0,10 - 2,0 %

 Mazila ali druge emulzije voda v olju: 0,10 - 0,50 %

Emulgator v prehranskih izdelkih: 0,30 - 1,0 %



KAJ JE RUBRIKA - SESTAVINE - NAREDI SAM?

Naredi sam je rubrika v spletni trgovini Herbana.si, kjer so na voljo različne kozmetične sestavine, ki jih lahko uporabite za izdelavo svojih domačih kozmetičnih izdelkov (kreme, mazila, losjoni, balzami, itd). Sestavine so vrhunske kvalitete in od znanih, preverjenih dobaviteljev, zato se jih lahko uporablja tudi za izdelavo profesionalne linije izdelkov. Za vse sestavine so po potrebi na voljo tudi ustrezni certifikati.



6 sorodnih izdelkov v kategoriji: