Naravna olja in masla

Aromaterapija in spa

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

KADILNA BOSVELIJA - FREREANA (smola maydi)

KADILNA BOSVELIJA - FREREANA (smola maydi)

Smola kadilne bosvelije - frereana velja za najbolj prestižno med vsemi bosvelijami z bolj globokim balzamičnim vonjem. Uporablja v aromaterapiji, za odišavljenje prostorov, pri meditaciji in verskih obredih ter kot zdravilna sestavina v različnih pripravkih.

Pakiranje: 50 in 200 g 

Več podrobnosti


9,00 €

Razpoložljivost: Ta izdelek trenutno ni na zalogi


Obvesti me, ko bo na voljo

SMOLA KADILNE BOSVELIJE 

VRSTA: FREREANA (MAYDI)

(Boswellia frereana) - Zlata koptska smola



 

Kadilna bosvelija - frereanaSPLOŠNI OPIS IN ZGODOVINA: Smolo kadilne bosvelije pridobivajo iz različnih vrst  grma bosvelije (6-10 m visok), ki raste predvsem v pučavskih oz. eksotičnih predelih našega planeta. Razširjena je v vzhodni Afriki, južnem Arabskem polotoku in Indiji. Največ smole pridelajo v Jemnu, Etiopiji, Omanu, Somaliji in Svadski Arabiji. Znana so tudi druga nahajališča v Indiji in Pakistanu. Smolo bosvelije imenujemo tudi frankovski dišeči gumi (frankincense) ali olibanum. Poznamo okoli 25 vrst bosvelije, ki se med sebolj nekoliko razlikujejo. Najbolj poznani in razširjeni so trije tipi: carteri (beyo), sacra in frereana (maydi). V starih časih je bila bosvelija bolj dragocena kot zlato in je veljala skupaj z dragimi kamni in začimbami za izredno iskano blago na zahodu. Do končnih kupcev v Evropi je prišla po t.i. "the frankincense route" (bosvelijini poti), ki se je raztezala vse od perzijskega zaliva ter po celem arabskem polotoku. Z smolo se trguje že vsaj 5000 let, prav posebno mesto si ji je pripadal pri verskih obredih različnih religij saj opise o njeni uporabi najdemo v mnogih verskih knjgah. Posebna mesta za prižiganje kadila naj bi bila že v prvem in drugem judovskem templju, starodavni papirus iz Egipta opisuje že mazilo, ki je bilo pripravljeno iz smole in medu, tudi Hipokrat (460-377 p.n.št.) je uporabljal smolo v mazilu za celjenje ran, znani so tudi pripravki proti glavobolu, ki so opisani v knjigi Physica Hildegarda von Bingna (1098-1179). Bosvelijo je uporabljal tudi znani arabski zdravilec Avicenna (11 stol.), ki je z dimom odpravljal razne infekte in previsoko vročino. Zdravilni učinki kadilne bosvelije so z razvojem moderne medicine nekoliko zapadli v pozabo in se jo večinoma uporablja le pri verskih obredih ali za odišavljenje prostorov (aromaterapija). V krščanstvu ima kadilna bosvelija posebno mesto, saj naj bi bila poleg mire ravno ta med darili Jezusu (Matej 2:11). Novejša dognanja in čedalje bolj popularno domače zdravilstvo v ospredje poleg aromatičnih lastnosti postavljajo zopet tudi zdravilne lastnosti bosvelije.  

SPECIFIČNE POSEBNOSTI VRSTE: FREREANA
Vrsta FREREANA velja za najbolj luksuzno med vsemi bosvelijami in se malenkostno razlikuje po izgledu in vonju tudi on ostalih vrst. Raste skoraj izključno v severni Somaliji (Somaliland). Poznamo jo tudi pod imenom maydi ali zlata koptska smola, saj jo tradicionlano uporabljajo v Egiptovski koptski cerkvi. Kot kadilna smola je priljubljena tudi pri muslimanih saj jo kar 80% izvozijo v Savdsko Arabijo. Iz smole lokalni prebivalci pogosto izdelujejo žvečilne gumije, ki blagodejno delujejo na dlesni. V primerjavi z ostalimi vrstami, kot je carteri velja frerana za bolj prestižno. Za razliko od ostalih bosvelij ima frereana bolj globok, leseno-balzamičen vonj in manj citrusast kot naprimer vrsti carteri in sacra. 

OSNOVNE ZNAČILNOSTI:
 Uporabljen del: smola grma
 Poreklo: Somalija (Somaliland)
 Vonj: eksotičen, duhovni, lesno-balzamičen, prodoren
 Čistost: popolnoma očiščena smola brez lubja (najvišja kvaliteta)
 Pakiranje: večje kroglice (solzice) 


Drevo bosvelije
Drevo bosvelije



DELOVANJE IN UPORABA: Smola kadilne bosvelije se uporablja v aromaterapiji, za odišavljenje prostorov, pri meditaciji in verskih obredih, ter kot zdravilna sestavina v raznih kozmetičnih pripravkih.

Smole kadilne bosvelije se že tisočletja redno uporablja pri meditacijah in molitvah saj njen vonj obuja višjo zavest, povdarja duhovnost in spodbuja mentalo dojemanje. Vonj bosvelije deluje pomirjajoče in sprošča napetost, odpravljal naj bi tudi pozavestni stres. Pripisujejo ji blagodejne učinke na kožo saj deluje zdravilno odpravlja probleme in predvsem v pripravkih deluje protivnetno. Znani so tudi pripravki za boleče sklepe in mišice. V aromaterapiji pomaga pri prehladu, gripi in glavobolu. V ajurvedski medicini ji pripisujejo očiščvealni učinek tako telesno kot duševno. Stari Rimljani in Grki so smolo bosvelije uporabljali v pripravkih za zdravljenje praktično vseh takrat znanih bolezni.
 

NAČINI UPORABE:

 PIROLIZA (sežig) na oglju ali v izgorilniku za smole - Košček olja naprej zažarite nad plemenom, nato ga postavite v izgorilnik oz. kermaično posodo ali na trdo negorljivo podlago in nanj položite zvrhano kavno žličko smole. Smola se pri tem topi in žege ter oddaja aromatične spojine, ki prepojijo celoten prostor...
Primer (klikni) 
 IZPARILNIKI za eterična olja oz. aromaterapevtske lučke - smola se topi precej počasneje in oddaja nekoliko šibkejši a še vedno prijeten vonj...
Primer (klikni)  
 Pripravki za KOŽO - za pripravo izvlečkov (tinktur) se najbolj pogosto uporablja vrsta SACRA, saj vsebuje večje količine bosvelne kisline.  


PRIDOBIVANJE - LICENCA:  

Smolo dobavljamo direktno iz Somalije od dobaviteljev, ki imajo eno najstarejših licenc za to obrt...
Slika licence (klikni)

 


3 sorodnih izdelkov v kategoriji:

Košarica  

Ni artiklov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

ZAKLJUČI Z NAKUPOM

Phone

PRIPOROČAMO!

Ognjič & Melisa100 % NARAVNI

BALZAM ZA USTNICE

 

Ognjič & Melisa

 Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.

Več o balzamu



Price
Herbana.SI Facebook Stran

Išči po člankih

PayPal

Darila ob nakupu

  • Če kupite za vsaj še 60,00 € si lahko izberete darilo:
  • Vsa darila

    Darilo - Mešanica eteričnih olj (10 mL)

Vsa darila