Kadilna bosvelija smola

KADILNA BOSVELIJA (smola) - Serrata

4,92 €

Smola kadilne bosvelije se že tisočletja uporablja v domačem zdravilstvu (bosvelna kislina), aromaterapiji, za odišavljanje prostorov ter pri meditaciji in verskih obredih. Smola ob segrevanju razvije eksotičen, duhovni, citrusno-balzamičen in prodoren vonj.

Na voljo: 50 g in 200 g

Referenca
HA79-50
Pakiranje
  • 50 g
  • 200 g
Na voljo
Zapri

Po kliku, počakajte 5 sekund, da se izdelek naloži v košarico.

SMOLA KADILNE BOSVELIJE - OLIBANUM

Naravna smola kadilne bosvelije s kontroliranim poreklom - frankovski dišeči gumi
Pridobljeno iz smole drevesa - Boswellia serrata Načini uporabe eteričnih olj
• Primerno za aromaterapevtsko uporabo 
• Kot dodatek kozmetičnim izdelkom (izdelava tinktur)
• Za odišavljanje prostorov v izparilnikih
• Za SPA nego v savnah ali kopelih

Smolo kadilne bosvelije
pridobivajo iz različnih vrst grma bosvelije (6 - 10 m visok), ki raste predvsem v puščavskih oz. eksotičnih predelih našega planeta. Razširjena je v vzhodni Afriki, južnem Arabskem polotoku in Indiji. Največ smole pridelajo v Jemnu, Etiopiji, Omanu, Somaliji in Savdski Arabiji. Znana so tudi druga nahajališča v Indiji in Pakistanu. Smolo Bosvelije imenujemo tudi frankovski dišeči gumi (frankincense) ali olibanum. Poznamo okoli 25 vrst bosvelije, ki se med sebolj nekoliko razlikujejo. Najbolj poznani in razširjeni so štirje tipi: carteri (beyo), sacra (hojari), frereana (maydi) in serrata (indijska). Vse vrste bosvelije se uporabljajo kot samostojne kadilne smole in imajo zelo podoben vonj.

Kadilna bosvelija - smola

V starih časih je bila bosvelija bolj dragocena kot zlato in je veljala skupaj z dragimi kamni in začimbami za izredno iskano blago na zahodu. Do končnih kupcev v Evropi je prišla po t. i. "the frankincense route" (bosvelijini poti), ki se je raztezala vse od Perzijskega zaliva ter po celem Arabskem polotoku. S smolo se trguje že vsaj 5000 let, prav posebno mesto ji je pripadal pri verskih obredih različnih religij, saj opise o njeni uporabi najdemo v mnogih verskih knjigah. Posebna mesta za prižiganje kadila naj bi bila že v prvem in drugem judovskem templju, starodavni papirus iz Egipta opisuje že mazilo, ki je bilo pripravljeno iz smole in medu, tudi Hipokrat (460-377 p.n.št.) je uporabljal smolo v mazilu za celjenje ran, znani so tudi pripravki proti glavobolu, ki so opisani v knjigi Physica Hildegarda von Bingna (1098-1179). Bosvelijo je uporabljal tudi znani arabski zdravilec Avicenna (11 stol.), ki je z dimom odpravljal razna vnetja in previsoko vročino. Zdravilni učinki kadilne bosvelije so z razvojem moderne medicine nekoliko zapadli v pozabo in se jo večinoma uporablja le pri verskih obredih ali za odišavljanje prostorov (aromaterapija). V krščanstvu ima kadilna bosvelija posebno mesto, saj naj bi bila poleg mire ravno ta med darili Jezusu (Matej 2:11). Novejša dognanja in čedalje bolj popularno domače zdravilstvo v ospredje poleg aromatičnih lastnosti postavljajo zopet tudi zdravilne lastnosti bosvelije. 

Drevo kadilne bosvelije


Bosvelna kislina:
Vse vrste bosvelije vsebujejo zdravilno bosvelno kislino (pentaciklični triterpen), zato se iz njih pogosto izdeluje izvlečke (tinkture) za tradicionalne zdravilne in kozmetične pripravke. Eterično olje bosvelije ne vsebuje nič bosvelne kisline, saj le-ta ni hlapna, zato ima drugačne učinke kot izvleček bosvelije.   


Vse smole Herbana so certificirano 100 % naravne in s kontroliranim poreklom!   


Ecogea Natural

Certificiran naravni izdelek ECOGEA

BREZ parabenov, fenoksietanola in virov formaldehida
BREZ umetnih arom in barvil
BREZ mineralnih olj (parafina in vazelina)  
BREZ silikonov (dimetikon)
BREZ sulfatov (SLS in SLES)
BREZ PEG sulbilizatorjev/emulgatorjev
BREZ gensko spremenjenih organizmov (GSO)
BREZ nevarnih sintetičnih aditivovPolnjeno v Sloveniji

Smola kadilne bosvelije se uporablja v aromaterapiji, za odišavljanje prostorov, pri meditaciji in verskih obredih, ter kot zdravilna sestavina v raznih kozmetičnih pripravkih.

Smole kadilne bosvelije se že tisočletja redno uporablja pri meditacijah in molitvah, saj njen vonj obuja višjo zavest, poudarja duhovnost in spodbuja mentalno dojemanje. Vonj bosvelije deluje pomirjajoče in sprošča napetost, odpravljal naj bi tudi podzavestni stres. Pripisujejo ji blagodejne učinke na kožo, saj deluje zdravilno, odpravlja probleme in predvsem v pripravkih deluje protivnetno. Znani so tudi pripravki za boleče sklepe in mišice. V aromaterapiji pomaga pri prehladu, gripi in glavobolu. V ajurvedski medicini ji pripisujejo očiščevalni učinek tako telesno kot duševno. Stari Rimljani in Grki so smolo bosvelije uporabljali v pripravkih za zdravljenje praktično vseh takrat znanih bolezni.

Kadilna bosvelija - piroliza


Načini uporabe:

• PIROLIZA (sežig) na oglju ali v izgorilniku za smole - Košček oglja najprej zažarite nad plamenom, nato ga postavite v izgorilnik oz. keramično posodo ali na trdo negorljivo podlago in nanj položite zvrhano kavno žličko smole. Smola se pri tem topi in žge ter oddaja aromatične spojine, ki prepojijo celoten prostor. 
• IZPARILNIKI za eterična olja oz. aromaterapevtske lučke - smola se topi precej počasneje in oddaja nekoliko šibkejši, a še vedno prijeten vonj. 
• Pripravki za KOŽO - za pripravo izvlečkov (tinktur) se najbolj pogosto uporablja razmerje 1:10. Torej za 100 g tinkture vzamemo: 90 g jedilnega čistega alkohola (96 %) in 10 g čiste smole. Če želimo močnejo tinkturo, lahko razmerje prilagodimo tudi na 1:5. 
• PARFUMI - za pripravo parfumov lahko uporabimo kar tinkturo (glej napotek zgoraj). Tinkture delujejo kot fiksativi (spodnje note), kar pomeni, da bodo pripomogle k daljši obstojnosti vonja vašega unikatnega parfuma.


Podatki

Tip izdelka
Trda smola
Osnovno pakiranje
50 g
Latinsko ime
Boswellia Serrata
INCI
BOSWELLIA SERRATA GUM
CAS
97952-72-2
Poreklo
Indija
Vrsta vonja
Eksotičen, duhovni, citrusno-balzamičen, prodoren
Intenzivnost vonja
Uravnotežen prepoznaven
Učinek
Sprostitev in regeneracija kože
Namen
Aromaterapija, kozmetika in dišave
Uporabljen del
Smola
Izgled
Kroglice (solzice)
Barva
Rjava
Nota
Nizka bazična (●●●●●)
Pridobivanje
Pobiranje iz drevesa
Priporočena koncentracija
Po potrebi
Certifikati
Ecogea Natural
Vegansko
Da (preverila Ecogea)
NE SPREGLEJTE - 1. BREZPLAČNA poštnina po Sloveniji pri nakupu izdelkov nad 40 € | 2. Prejmite DARILO presenečenja pri nakupu izdelkov nad 60 €!