Naravna olja in masla

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

Lanolin - brezvodni (Adeps lane)

Lanolin - brezvodni (Adeps lane)

Lanolin je rumena voskasta snov pridobljena iz ovčje rune. Deluje kot izredno dober vlažilec in regnerator kože, lahko se ga uporablja tudi kot naravni emulgator za pripravo domačih krem. 

Več podrobnosti


11,50 €

Razpoložljivost: Na zalogi

Lanolin - brezvodni (Adeps lane)


Premium kvalitete brez primesi!
 

INCI: LANOLIN

Namen: vlažilec za kožo (emolient) / emulgator / regenerator


Splošni opis:

Lanolin je rumena voskasta snov, ki jo ovce izločajo preko žlez lojnic. Glavna naloga lanolina je, da ohranja ovčjo volno mehko ter hkrati zaščiti kožo pred vremenskimi vplivi. Polg tega lanolin pripomore k hitrejši regeneraciji kožnih poškodb in deluje kot zaščita pred vnetji. Vosek pridobivajo s stiskanjem ovčje volne po striženju. Surov vosek se nato še dodatno prečisti. Lanaolin se zaradi svojih odličnih latnostih in učinkovanja na kožo veliko uporablja v kozmetični in farmacevtski industriji. Največkrat se dodaja v kreme, mazila, šminke, balzame za ustnice in maske za lase. 


Delovanje in uporaba:

Lanolin je izredno kompatibilen s človeško kožo saj je podoben podkožnem sebumu. Poznan je kot izredno dober emolient, ki kožo zmehča in jo naredi bolj prožno. Na koži lanolin naredi začasno pregrado (pol prepustni film), kar omogoča koži, da se globinsko navlaži in upočasni izhlapevanje vlage. Poleg tega prodre tudi globoko v kožo kjer sprosti vlago, ki jo ima vezano nase in kožo tako tudi globinsko navlaži (večja prožnost). Dokazano je, da lanolin pripomore k hitrejši regeneraciji popokane, suhe in zaradi vremenskih vplivov poškodovane kože. Ker naredi kožo prožno in mehko, ga nosečnice pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za preprečevanje strij, doječe matere pa z njim mažejo popokane ali poškodovane bradavičke.

V tradicionalni naravni kozmetiki se lanolin pogosto uporablja tudi kot emulgator, saj ima odlično lastnost (polarni značaj), da je topen v oljih, hkrati pa nase veže vodo. 


Splošni napotek za pripravo kreme/losjona:

Lanolin se lahko uporablja tudi kot emulgator ali co-emulgator (skupaj z drugimi emulgatorji). Velja, da lanolin lahko nase veže do največ 2x svojo težo vode. Kreme pripravljene izključno z lanolinom so precej mastne, zato so bolj primerne kot medicinski balzami (mazanje bradvic, dojenčkovih zadnjic, suhih podplatov,...). Kremo pripravimo po klasični metodi. Oljno in vodno fazo segrejemo do 75 °C ter ju nato ob hitrem mešanju združimo in ohladimo. Eterična olja ali arome dodamo pod 40 °C. Mešati prenehamo, ko se zmes ohladi. Za mešanje manjših količin lahko uporabimo kar palični mešalnik. Vse emulzije, ki vsebujejo vodo je potrebno tudi konzervirati, drugače se precej hitro pokvarijo. V hladilniku zdržijo nekonzervirane kreme do največ 5 dni.


Lastnosti / napotki:  

 Topnost: v oljih (se meša), z vodo tvori emulzijo

 Temperatura tališča: med 38 - 44 °C 

 Izgled: rumen vosek

 Vonj: rahel meden vonj


Lanolin je brezvodni (anhydrous) ter farmacevtske kvalitete (brez pesticidov)

Farmakopeja: Ph. Eur. (zadnja verzija)

 

Status v naravni in ekološki kozmetiki:

Uporaba v naravni in ekološki kozmetiki JE dovoljena. 

Podprti standardi: Ecogea, Cosmos, BDHI, NAtrue (in ostali sorodni)


Priporočena uporaba: 1 - 60 %

 Kreme, (emulzije z voda v olju): 1 - 60 %

 Mazila (brezvodna), balzami za ustnice ali druge emulzije voda v olju: 1 - 15 %

 Mila: 1 - 3 %KAJ JE RUBRIKA - SESTAVINE - NAREDI SAM?

Naredi sam je rubrika v spletni trgovini Herbana.si, kjer so na voljo različne kozmetične sestavine, ki jih lahko uporabite za izdelavo svojih domačih kozmetičnih izdelkov (kreme, mazila, losjoni, balzami, itd). Sestavine so vrhunske kvalitete in od znanih, preverjenih dobaviteljev, zato se jih lahko uporablja tudi za izdelavo profesionalne linije izdelkov. Za vse sestavine so po potrebi na voljo tudi ustrezni certifikati.9 sorodnih izdelkov v kategoriji:

Košarica  

Ni artiklov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

ZAKLJUČI Z NAKUPOM

Phone

PRIPOROČAMO!

EKOLOŠKI

BALZAM ZA USTNICE

 

Ameriški slamnik & Melisa

 Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.


Več o balzamuPrice

UPORABNO

VEČNAMENSKI ŠAL RUTA

Večnameski šal/ruta

Brezplačno 1 kos ob vsakem nakupu nad 50 Eur!

Herbana.SI Facebook Stran

Išči po člankih

PayPal