Naravna olja in masla

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

KADILNA BOSVELIJA - OLIBANUM (smola)

KADILNA BOSVELIJA - OLIBANUM (smola)

Smola kadilne bosvelije se že tisočletja uporablja v domačem zdravilstvu (bosvelna kislina), aromaterapiji, za odišavljenje prostorov ter pri meditaciji in verskih obredih.

Več podrobnosti


6,00 €

Razpoložljivost: Na zalogi

SMOLA KADILNE BOSVELIJE 

(olibanum - frankovski dišeči gumi oz. frankincense)  

Kadilna bosvelija - sacraSPLOŠNI OPIS IN ZGODOVINA: Smolo kadilne bosvelije pridobivajo iz različnih vrst grma bosvelije (6-10 m visok), ki raste predvsem v pučavskih oz. eksotičnih predelih našega planeta. Razširjena je v vzhodni Afriki, južnem Arabskem polotoku in Indiji. Največ smole pridelajo v Jemnu, Etiopiji, Omanu, Somaliji in Svadski Arabiji. Znana so tudi druga nahajališča v Indiji in Pakistanu. Smolo bosvelije imenujemo tudi frankovski dišeči gumi (frankincense) ali olibanum. Poznamo okoli 25 vrst bosvelije, ki se med sebolj nekoliko razlikujejo. Najbolj poznani in razširjeni so štirje tipi: carteri (beyo), sacra (hojari), frereana (maydi) in serrata (indijska). Vse vrste bosvelije se uporabljajo kot samostojne kadilne smole in imajo zelo podoben vonj. 


V starih časih je bila bosvelija bolj dragocena kot zlato in je veljala skupaj z dragimi kamni in začimbami za izredno iskano blago na zahodu. Do končnih kupcev v Evropi je prišla po t.i. "the frankincense route" (bosvelijini poti), ki se je raztezala vse od perzijskega zaliva ter po celem arabskem polotoku. Z smolo se trguje že vsaj 5000 let, prav posebno mesto si ji je pripadal pri verskih obredih različnih religij saj opise o njeni uporabi najdemo v mnogih verskih knjgah. Posebna mesta za prižiganje kadila naj bi bila že v prvem in drugem judovskem templju, starodavni papirus iz Egipta opisuje že mazilo, ki je bilo pripravljeno iz smole in medu, tudi Hipokrat (460-377 p.n.št.) je uporabljal smolo v mazilu za celjenje ran, znani so tudi pripravki proti glavobolu, ki so opisani v knjigi Physica Hildegarda von Bingna (1098-1179). Bosvelijo je uporabljal tudi znani arabski zdravilec Avicenna (11 stol.), ki je z dimom odpravljal razne infekte in previsoko vročino. Zdravilni učinki kadilne bosvelije so z razvojem moderne medicine nekoliko zapadli v pozabo in se jo večinoma uporablja le pri verskih obredih ali za odišavljenje prostorov (aromaterapija). V krščanstvu ima kadilna bosvelija posebno mesto, saj naj bi bila poleg mire ravno ta med darili Jezusu (Matej 2:11). Novejša dognanja in čedalje bolj popularno domače zdravilstvo v ospredje poleg aromatičnih lastnosti postavljajo zopet tudi zdravilne lastnosti bosvelije.  

BOSVELNA KISLINA
Vse vrste bosvelije vsebujejo zdravilno bosvelno kislino (pentaciklični triterpen), zato se iz njih pogosto dela izvlečke (tinkture) za tradicionalne zdravilne in kozmetične pripravke. Eterično olje bosvelije ne vsebuje nič bosvelne kisline saj le ta ni hlapna, zato ima drugačne učinke kot izvleček bosvelije. 


OSNOVNE ZNAČILNOSTI:
 Uporabljen del: smola grma
 Poreklo: Indija (vrsta Serrata)
 Vonj: eksotičen, duhovni, citrus-balzamičen, prodoren
 Čistost: popolnoma očiščena smola brez lubja (najvišja kvaliteta, A+)
 Pakiranje: kroglice (solzice)


Drevo bosvelije
Drevo bosvelijeDELOVANJE IN UPORABA: Smola kadilne bosvelije se uporablja v aromaterapiji, za odišavljenje prostorov, pri meditaciji in verskih obredih, ter kot zdravilna sestavina v raznih kozmetičnih pripravkih.

Smole kadilne bosvelije se že tisočletja redno uporablja pri meditacijah in molitvah saj njen vonj obuja višjo zavest, povdarja duhovnost in spodbuja mentalo dojemanje. Vonj bosvelije deluje pomirjajoče in sprošča napetost, odpravljal naj bi tudi pozavestni stres. Pripisujejo ji blagodejne učinke na kožo saj deluje zdravilno odpravlja probleme in predvsem v pripravkih deluje protivnetno. Znani so tudi pripravki za boleče sklepe in mišice. V aromaterapiji pomaga pri prehladu, gripi in glavobolu. V ajurvedski medicini ji pripisujejo očiščvealni učinek tako telesno kot duševno. Stari Rimljani in Grki so smolo bosvelije uporabljali v pripravkih za zdravljenje praktično vseh takrat znanih bolezni. 


NAČINI UPORABE:

 PIROLIZA (sežig) na oglju ali v izgorilniku za smole - Košček olja naprej zažarite nad plemenom, nato ga postavite v izgorilnik oz. kermaično posodo ali na trdo negorljivo podlago in nanj položite zvrhano kavno žličko smole. Smola se pri tem topi in žege ter oddaja aromatične spojine, ki prepojijo celoten prostor...
Primer (klikni) 
 IZPARILNIKI za eterična olja oz. aromaterapevtske lučke - smola se topi precej počasneje in oddaja nekoliko šibkejši a še vedno prijeten vonj...
Primer (klikni)  
 Pripravki za KOŽO - za pripravo izvlečkov (tinktur) se najbolj pogosto uporablja razmerje 1:10. Torej za 100 g tinkture vzamemo: 90 g jedilnega čistega alkohola (96%) in 10 g čiste smole. Če želimo močnejo tinkturo lahko razmerje prilagodimo tudi na 1:5. 
 PARFUMI - za pripravo parfumov, lahko uporabimo kar tinkturo (glej napotek zgoraj). Tinkture delujejo kot fiksativi (spodnje note), kar pomeni, da bodo pripomogle k daljši obstojnosti vonja vašega unikatnega parfuma.
 


1 sorodnih izdelkov v kategoriji:

Košarica  

Ni artiklov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

ZAKLJUČI Z NAKUPOM

Phone

PRIPOROČAMO!

EKOLOŠKI

BALZAM ZA USTNICE

 

Ameriški slamnik & Melisa

 Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.


Več o balzamuPrice

UPORABNO

VEČNAMENSKI ŠAL RUTA

Večnameski šal/ruta

Brezplačno 1 kos ob vsakem nakupu nad 50 Eur!

Herbana.SI Facebook Stran

Išči po člankih

PayPal