Ksantan gumi (osnovni)
Kasnatan gumi je naravni polimer polisaharidov, ki se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gelirno sredstvo ali stabilizator emulzij v kozmetičnih (kreme) in prehranskih izdelkih (pudingi).
Kasnatan gumi je naravni polimer polisaharidov, ki se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gelirno sredstvo ali stabilizator emulzij v kozmetičnih (kreme) in prehranskih izdelkih (pudingi).
Ksantan gumi (osnovni)
INCI: XANTHAN GUM
Kvaliteta: osnovna - normalna velikost delcev
Čistota: farmacevtska/prehranska čistota
Namen: regulator viskoznosti / gostilo / stabilizator
Uporaba v: kozmetiki | prehrani | farmaciji
Splošni opis:
Ksantan gumi je anionski naravni polimer, ki vsebuje visoko molekularno težo naravnih ogljikovih hidratov (polisaharidov). Nastane pri fermentaciji sladkorja s pomočjo bakterij "Xanthomonas campestris". Ker je sposoben vezati velike količine vode (gelirati) se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gostilo, gelirno sredsvo in stabilizator emulzij v prehranski (pudingi) in kozmetični industriji (kreme, šamponi, losjoni). V hladni ali vroči vodi tvori viskozne pseudoplastične raztopine. Deluje sinergistično z ostalimi gumije, naprimer guar gumijem.
Delovanje in uporaba:
Ksantan gumi že pri zelo majhnih dodanih količinah v vodno fazo možno poveča viskoznost (gelira). Gumi pomaga skupaj z emulgatorjem, da imajo kreme in losjoni (kozmetika) ter jogurti, pudingi in omake veliko bolj stabilno emulzijo ter gladko prijetno strukturo.
Splošni napotek za uporabo v kozmetiki (priprava kreme/losjona):
Ksantan gumi se doda v vodno fazo pred segrevanjem. Potrebno je počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da ga dodajamo kot stabilizator emulzij je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah pri okoli 0,1 do 0,2 %. Če dodajamo kot gelirno sredstvo je priporočljiv dodati nekje od 0,4 do 0,5 %, lahko tudi več, naprimer do 1 %. Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.
Status v ekološki kozmetiki:
Uporaba v ekološki kozmetiki JE dovoljena.
Podprti standardi: Ecogea, Cosmos, BDHI, NAtrue (in ostali sorodni)
Splošni napotek za uporabo v prehrani (priprava omak/pudingov):
Ksantan gumi se doda v katerikoli zmes, ki vsebuje vodo. Uporablja se ga got gostilo za jogurte, pudinge in razne omake. Lahko se ga uporablja tudi pri izdelavi sladoleda za bolj gladko in nežno teksturo. Po dodatku v zmes je potrebno počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da želimo malo zgostiti, ga dodamo približno 0,1 do 0,2 % (redka omaka), za bolj goste zmesi pa do 0,7 % (največ 1 % - zelo gosta omaka). Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.
Lastnosti / napotki:
Topnost: z vodo tvori gel
Viskoznost: 1400 - 1600 mPa s (1% raztopina v 1% KCl) Brookfield, sp. 3, 60 rpm, 25°C
pH: 6,0 - 8,0 (1% raztopina)
E-število: E415
Izgled: belo - rumenkast prah
Granulacija: < 0,250 mm (60 mesh) - klasična, normalna
Vonj: brez vonja
Kvaliteta: čist, brez primesi, brez GSO
Priporočena uporaba: 0,10 - 1,0 %
Kozmetične kreme, (emulzije z voda v olju): 0,10 - 1,0 %
Prehrana - omake/pudingi: 0,10 - 0,70 %
KAJ JE RUBRIKA - SESTAVINE - NAREDI SAM?
Naredi sam je rubrika v spletni trgovini Herbana.si, kjer so na voljo različne kozmetične sestavine, ki jih lahko uporabite za izdelavo svojih domačih kozmetičnih izdelkov (kreme, mazila, losjoni, balzami, itd). Sestavine so vrhunske kvalitete in od znanih, preverjenih dobaviteljev, zato se jih lahko uporablja tudi za izdelavo profesionalne linije izdelkov. Za vse sestavine so po potrebi na voljo tudi ustrezni certifikati.
EKOLOŠKI
BALZAM ZA USTNICE
Ameriški slamnik & Melisa
Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.