Naravna olja in masla

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

Ksantan gumi (osnovni)

Ksantan gumi (osnovni)

Kasnatan gumi je naravni polimer polisaharidov, ki se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gelirno sredstvo ali stabilizator emulzij v kozmetičnih (kreme) in prehranskih izdelkih (pudingi).  

Več podrobnosti


4,50 €

Razpoložljivost: Na zalogi

Ksantan gumi (osnovni)


 

INCI: XANTHAN GUM
Kvaliteta: osnovna - normalna velikost delcev

Čistota: farmacevtska/prehranska čistota

Namen: regulator viskoznosti / gostilo / stabilizator


Uporaba v: kozmetiki | prehrani | farmaciji


Splošni opis:

Ksantan gumi je anionski naravni polimer, ki vsebuje visoko molekularno težo naravnih ogljikovih hidratov (polisaharidov). Nastane pri fermentaciji sladkorja s pomočjo bakterij "Xanthomonas campestris". Ker je sposoben vezati velike količine vode (gelirati) se ga uporablja kot regulator viskoznosti, gostilo, gelirno sredsvo in stabilizator emulzij v prehranski (pudingi) in kozmetični industriji (kreme, šamponi, losjoni). V hladni ali vroči vodi tvori viskozne pseudoplastične raztopine. Deluje sinergistično z ostalimi gumije, naprimer guar gumijem.


Delovanje in uporaba:

Ksantan gumi že pri zelo majhnih dodanih količinah v vodno fazo možno poveča viskoznost (gelira). Gumi pomaga skupaj z emulgatorjem, da imajo kreme in losjoni (kozmetika) ter jogurti, pudingi in omake veliko bolj stabilno emulzijo ter gladko prijetno strukturo.    


Splošni napotek za uporabo v kozmetiki (priprava kreme/losjona):

Ksantan gumi se doda v vodno fazo pred segrevanjem. Potrebno je počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da ga dodajamo kot stabilizator emulzij je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah pri okoli 0,1 do 0,2 %. Če dodajamo kot gelirno sredstvo je priporočljiv dodati nekje od 0,4 do 0,5 %, lahko tudi več, naprimer do 1 %. Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.

 

Status v ekološki kozmetiki:

Uporaba v ekološki kozmetiki JE dovoljena. 

Podprti standardi: Ecogea, Cosmos, BDHI, NAtrue (in ostali sorodni)

 

Splošni napotek za uporabo v prehrani (priprava omak/pudingov):

Ksantan gumi se doda v katerikoli zmes, ki vsebuje vodo. Uporablja se ga got gostilo za jogurte, pudinge in razne omake. Lahko se ga uporablja tudi pri izdelavi sladoleda za bolj gladko in nežno teksturo. Po dodatku v zmes je potrebno počakati nekaj časa, da gumi v celoti gelira (30 - 60 min). V primeru, da želimo malo zgostiti, ga dodamo  približno 0,1 do 0,2 % (redka omaka), za bolj goste zmesi pa do 0,7 % (največ 1 % - zelo gosta omaka). Po dodatku v vodni fazi nastanejo aglomerati (kepice), ki se jih enostavno in uspešno razbije z paličnim mešalnikom. Druga možnost je , da gumi počasi stresate v vorteks med mešanjem s paličnim mešalnikom.


Lastnosti / napotki:  

 Topnost: z vodo tvori gel 

 Viskoznost: 1400 - 1600 mPa s (1% raztopina v 1% KCl) Brookfield, sp. 3, 60 rpm, 25°C

 pH: 6,0 - 8,0 (1% raztopina) 

 E-število: E415 

 Izgled: belo - rumenkast prah

 Granulacija: < 0,250 mm (60 mesh) - klasična, normalna

 Vonj: brez vonja

 Kvaliteta: čist, brez primesi, brez GSO


Priporočena uporaba: 0,10 - 1,0 %

Kozmetične kreme, (emulzije z voda v olju): 0,10 - 1,0 %

Prehrana - omake/pudingi: 0,10 - 0,70 %KAJ JE RUBRIKA - SESTAVINE - NAREDI SAM?

Naredi sam je rubrika v spletni trgovini Herbana.si, kjer so na voljo različne kozmetične sestavine, ki jih lahko uporabite za izdelavo svojih domačih kozmetičnih izdelkov (kreme, mazila, losjoni, balzami, itd). Sestavine so vrhunske kvalitete in od znanih, preverjenih dobaviteljev, zato se jih lahko uporablja tudi za izdelavo profesionalne linije izdelkov. Za vse sestavine so po potrebi na voljo tudi ustrezni certifikati.2 sorodnih izdelkov v kategoriji:

Košarica  

Ni artiklov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

ZAKLJUČI Z NAKUPOM

Phone

PRIPOROČAMO!

EKOLOŠKI

BALZAM ZA USTNICE

 

Ameriški slamnik & Melisa

 Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.


Več o balzamuPrice

UPORABNO

VEČNAMENSKI ŠAL RUTA

Večnameski šal/ruta

Brezplačno 1 kos ob vsakem nakupu nad 50 Eur!

Herbana.SI Facebook Stran

Išči po člankih

PayPal