Naravna olja in masla

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

Peptidi aktivno sodelujejo pri glajenju gub na koži


Peptidi aktivno sodelujejo pri glajenju gub na koži


(Avtor: mag. T. Oblak)

 

 

 

 

OSNOVE O AKTIVNIH PEPTIDIH

 

Precej novih kozmetičnih izdelkov vsebuje aktivne peptide, ki naj bi zmanjševali gube, gladili kožo in ji dajali mladosten videz. Kolagen je naravno prisoten protein, sestavljen iz dolgih segmentov amino kislin povezanih v verige in je glavna komponenta povezovalnega tkiva. Prav zaporedje in urejenost amino kislin v verigi določa  funkcijo peptidnih verig, ki sestavljajo celoten protein. Pri sesalcih predstavlja kolagen kar približno 30 % vseh proteinov v telesu. Do sedaj so odkrili 29 tipov kolagena, med katerimi so najbolj pogosti tipi od I do IV.

Ko se kolagen v koži prekine oziroma zlomi, se med seboj združijo kratki segmenti amino kislin, ki so poznani tudi pod imenom peptidi. Peptidi so mnogo več, kot le deli kolagena, te zelo majhni proteini so pravzaprav aktivne molekule. Človeška koža je sestavljena večinoma iz kolagena, ki deluje kot ogrodje in temelj, ter daje koži njeno polnost. Mladi ljudje imajo obilno količino kolagena, ki daje koži mehkoben in napet videz. Pri starejših ljudeh, kjer se zaradi različnih vplivov (sonce, starost,…) kolagen počasi izgublja pa je koža s časom tanjša in bolj nagubana.

 

Peptidna vezObstaja več načinov, kako uporabiti aktivne peptide za zmanjšanje izraznih gub. Najbolj poznan način kako koži povrniti mladosten sijaj in ji zgladiti gube je tako, da nadomestimo kolagen, ki smo ga izgubili z leti. Ob propadanju kolagena se v koži sprostijo določeni peptidi. Rezultati raziskav ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) kažejo, da ti peptidi signalizirajo koži, da je izgubila del kolagena in da mora proizvesti novega. Tako lahko določeni peptidi, ki jih nanesemo topično dajo koži »lažen« signal, da je nedavno izgubila del svojega kolagena, ki ga mora sedaj nadomestiti tako, da proizvede novega. S tem načinom tako proizvede koža več kolagena, kot bi ga po naravni poti. Drugi zelo razširjen način je z uporabo peptidov, ki blokirajo sproščanje nekaterih neurotransmiterjev, kar povzroči zmanjšanje krčenja obraznih mišic in posledično zmanjša globino izraznih gub. Obstaja tudi več drugih načinov, vendar so peptidi, ki delujejo po zgoraj omenjenih principih največkrat uporabljeni v kozmetičnih »anti age« kremah.   

Različne peptide znanstveniki aktivno raziskujejo že zadnjih 50 let. Farmacevtski laboratoriji so že sintetizirali specifične peptide za zdravljenje nekaterih oblik raka, diabetisa, depresije, hormonskega neravnovesja, imunoloških težav, nevroloških težav in sorodnih področji. Zadnji hit raziskav je uporaba peptidov v kozmetični industriji predvsem seveda za nego kože. Veliko povpraševanje lahko pripišemo potrebi po bolj efektivnih aktivnih učinkovinah in manjših dozah nanosa kot v klasičnih preparatih. Za razliko od rastlinskih ekstraktov so peptidi veliko bolj čisti in definirani ter ne vsebujejo še več 10 ali 100 drugih spremljajočih spojin, kot so ponavadi v naravnih ekstraktih.

Obstajajo obsežne baze podatkov, ki opisujejo relacijo med strukturo peptidov in njihovo biološko aktivnostjo. Prav te baze pomagajo znanstvenikov ustvarjati izredno čiste sintetične peptide in so identični peptidom v koži, ki so vključeni fiziološke procese s specifičnim delovanjem. S to tehnologijo lahko pridobijo o peptidih tudi odlične toksikološke profile in natančne rezultate preko in-vitro, ex-vivo in in-vivo kliničnih študij. Zanimivo je to, da so se izkazali peptidi v kozmetiki, najbolj učinkoviti ravno pri »anti-ageing« aplikacijah. Staranje je kompleksen proces, ki sloni na gentskem in okoljskem vplivu.


Anti ageKljub temu, da obstaja le omejeno število raziskav na področju aktivnih peptidov v kozmetični industriji so prvi rezultati vzpodbujajoči. Peptidi igrajo pomembno vlogo pri odpravljanju poškodb na koži in odpravljanju določenih kožnih težav kot so ekcemi in dermatitis. Vključeni so tudi v imunsko aktivnost, regulacijo hormonov in med-celično komunikacijo. Peptidi so začeli pravo novo dobo v kozmetični industriji. Večina dražjih kozmetičnih pripravkov za glajenje gub vsebuje več različnih vrst peptidov, kar je najverjetneje tudi najboljša pot za dosego želenega cilja.  Do sedaj niso potrdili še nobenega neželenega stranskega učinka pri uporabi kozmetičnih pripravkov za aktivnimi peptidi.NAJBOLJ ZNAN IN UPORABLJAN AKTIVNI PEPTID V KOZMETIKI ARGIRELINE (ACETYL HEXAPEPTIDE-8)

 

Acetil heksapeptid-8 z komercialnim imenom Argirelin je imenovan tudi Botoks v kozarčku. Argirelin je dobro poznana sintetična aktivna učinkovina v kozmetičnih "anti age" preparatih. Iskanje nadomestka Botoksa (Botulinum Toxin) je pri kozmetičnih proizvajalcih in tudi pri uporabnicah(kih) zadnje čase zelo popularno. Botoks je zelo učinkovit preparat pri odstranjevanju gubic, vendar ima nekatere  nezaželjene stranske učinke (napr. povešene veke). Poleg tega je za uporabo Botoksa potreben zdravniški nadzor. Prav zaradi tega se na trgu ves čas pojavljajo ti. alternative Botoksu. Najnovejši in najvarnejši izmed njih je acetil heksapeptid-8 ali Argirelin.

 

Argirelin je heksapeptid, ker je sestavljen iz 6 aminoksilin, ki so povezane z ostankom ocetne kisline. Deluje tako, da blokira sproščanje nekaterih neurotransmiterjev. Z redno uporabo sprošča napetost na koži in tako zmanjšuje gube. Delovanje acetil heksapeptida-8 je podprto tudi z znanstvenimi dokazi. 10% raztopina acetil heksapeptida-8 je globino gub zmanjšala za 30% pri redni 30 dnevni uporabi. Stranski učinki acetil heksapeptida-8 niso poznani, čeprav obstaja možnost, da bi lahko dolgotrajna uporaba povečala ohlapnost obraznih mišic zaradi blokiranja nevrotransmiterjev. Dejstvo pa je, da je acetil heksapeptid-8 mnogo varnejši od Botoksa, ker le simulira njegovo delovanje vendar ne paralizira mišic in ni toksičen.

 

Izdelki, ki vsebujejo Arigerline pogosto vsebujejo še dodatne aktivne peptide, ki sinergijsko izboljšajo delovanje kozmetičnega pripravka. Najbolj znan od teh je Leuphasyl (Pentapeptid-18), ki posnema naravne mehanizme enkephalina. Skupaj z Arigerline-om naj bi po  kliničnih testih izrazne gube zmanjšala tudi do 46%, v približno 30 dneh. Sinergijsko delujeta tako da se pripojita k enkefalinskemu sprejemniku na zunanji strani živčnih celic. Ob pripojitvi pride do spremembe, ki znotraj nevrona vzpostavi oviro, ki poskrbi za zmanjšanje odzivnosti živčnih celic. Posledično se zmanjša aktivnost celic in izločanje acetilholina prilagodi vašim potrebam. Acetilholin ima v telesu funkcijo prenosa signala med živčnimi celicami in mišičnim vlaknom na motorični ploščici. Celotna aktivnost povzroči zmanjšanje krčenja obraznih mišic in zmanjša globino izraznih gub.


Argireline

 

Več o Argerlinu najdete na spletni strani: http://www.the-argireline-site.com/.NASVET PRED NAKUPOM IZDELKOV Z AKTIVNI PEPTIDI

 

Ker so aktivni peptidi peptidi pomembna učinkovina v širokem izbori “anti-ageing” kozmetičnih pripravkov, morajo biti potrošniki še posebej pozorni na nekatera podrobnosti teh izdelkov. Kozmetični izdelki morajo imeti dovolj veliko koncetracijo aktivnih peptidov, da učinkovito delujejo (3 – 10%). Kreme, ki vsebujejo aktivne peptide se morajo dobro vpijati v kožo in vsebovati po možnosti še kake lažje “penetratorje”, ki omogočajo peptidom dostop do globjih plasti kože. Zelo zaželjeno je, daimajo kreme več različnih aktivnih peptidov, ki med seboj delujejo sinergijsko (primer: Argireline in Leuphasyl ali Matrixyl 3000) Znano je tudi, da naprimer kreme, ki vsebujejo bakrove peptide ne smejo vsebovati vitamina C, saj en drugemu izničita učinek (antioksidat, oksidant).
Košarica  

Ni artiklov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

ZAKLJUČI Z NAKUPOM

Phone

PRIPOROČAMO!

EKOLOŠKI

BALZAM ZA USTNICE

 

Ameriški slamnik & Melisa

 Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.


Več o balzamuPrice

UPORABNO

VEČNAMENSKI ŠAL RUTA

Večnameski šal/ruta

Brezplačno 1 kos ob vsakem nakupu nad 50 Eur!

Herbana.SI Facebook Stran

Išči po člankih

PayPal