Naravna olja in masla

Aromaterapija in spa

Zelišča, čaji in začimbe

Darilni/akcijski paketi

Price

Nanotehnologija v kozmetiki - Dobro ali Slabo?


Nanotehnologija v kozmetiki - Dobro ali Slabo?

(Avtor: Mag. T. Oblak)  

 

Nanotehnologija predstavlja eno od najbolj perspektivnih panog tehnološkega razvoja 21. stoletja. Obljublja nam revolucionarne postopke proizvodnje, nove materiale, izboljšane računalnike, napredek v zdravstvu in še mnogo več. Kot v ostala omenjena področja se nanothenologija entuziastično uvaja tudi v  kozmetično industrijo, predvsem v izdelke za nego kože.

 

NanoZnanstveni napredek je splošno dobrodošel in dobro sprejet v vseh industrijah, toda vključitev nanotehnologije v kozmetiko morda potrebuje nekoliko več previdnosti. Predvsem zato ker kozmetični izdelki niso strogo kontrolirani iz strani državnih agencij (naprimer ameriški FDA), kot so kontrolirana zdravila ali v večji in manjši meri prehranska dopolnila. Razlog za to tiči v dejstvu, da se kozmetični izdelki (kreme, mazila, losjoni,…) nanašajo površinsko in je njihov predviden obseg delovanja majhen oziroma omejen (če sploh je?). Državne agencije smatrajo, da so možnosti na vpliv na zdravje precej majhno zato se ne trudijo in ne vlagajo dodatna sredstva za nadzor nad kozmetičnimi izdelki. Vpeljava nanothenologije, bolj natančno nanodelcev v kozmetično industrijo lahko korenito spremeni tak pogled.

 

Za boljše razumevanje lahko naštejemo kaj se zgodi z sestavinami v kozmetičnih pripravkih, ko jih nanesemo na kožo. Sledijo enemu od treh scenarijev ali kombinaciji le teh:

Sestavina ostane na koži ne da bi prišlo do penetracije sestavine v kožo in se sčasoma spere.

Sestavina penetrira pod kožo in ostane tam, nikoli ne vstopi v krvni obtok (v večjih količinah). Sčasoma se z odmrlo kožo izloči, brez kakršnegakoli večjega sistematičnega vpliva.

Sestavina penetrira pod kožo in tudi vstopi v krvni obtok, kjer pride do njenih sprememb v jetrih, itd. Sčasoma se nato izloči iz telesa z urinom ali po drugih presnovnih poteh. Ta scenarij je potencialno najbolj nevaren od vseh treh, saj večina sestavin v kozmetičnih pripravkih preko površinskega nanosa na kožo vstopajo v krvni obtok v zelo majhnih koncentracijah. Tako majhnih, da predstavljajo minimalno tveganje za zdravje.

 

Celotna situacija se z vplejavo nanodelcev v kozmetiko popolnoma spremeni. Najprej nekaj pomembnih podatkov. nanodelci so zelo majhni skupki ali kristali sestavin z velikostjo od 1 do 100 nanometrov. Za boljšo predstavo nn nanometer (ena tisočina milimetra) je približno širina človeške DNA ali 75,000 nanometrov je povprečna širina človeškega lasa. Ultra majhna velikost nanodelcev ima dve pomembni posledici:

Večina kemikalij se obnaša drugače, če se nahaja v obliki nanodelcev. Naprimer, neka popolnoma inertna (nereaktivna) spojina lahko v obliki nanodelcev sproža potencialno nevarne kemijske reakcije. Analogijo lahko povežemo tudi z dobro poznanim azbestom. Kremen v svoji normalni obliki, je popolnoma nenevaren, toda ko je spremenjen v kristale azbesta postane zdravju zelo škodljiv.

Veliko strokovnjakov verjame, da lahko pod določenimi pogoji nekateri nanodelci penetrirajo kožo in vstopijo v krvni obtok. Zaskrbljujoče je, da vsakdanje uporabljeni nanodelci niso topni v vodi ali olju. Ko jih telo enkrat absorbira jih zaradi njihove morfologije le z težavo zopet izloči, kar lahko drastično poveča njihov dolgoročni vpliv in tveganje.

 

Nano TiO2Z zagotovostjo lahko trdimo, da je neka sestavina, ki je v normalni obliki popolnoma dokazano varna, lahko škodljiva, če se nahaja v obliki nanodelcev. Na Univerzi UCLA je skupina raziskovalcev pod vodstvom Dr. Schiestla ugotavljala vplive nanodelcev titanovega dioksida na miših (Effects of titanium dioxide nanoparticles in mice). Titanov dioksid je z svojimi lastnostmi zelo popularen dodatek v izdelkih za zaščito pred soncem in splošno znan kot nenevarna sestavina. Znanstveniki so miši izpostavli nanodelcem titanovega dioksida preko pitne vode. Miši so začele kazati znake genetskih sprememb že po nekaj dneh. Dokazano je bilo, da nanodelci titanovega dioksida sprožajo DNA poškodbe in povzročajo kromosomske poškodbe ter vnetja, ki povečujejo tveganje za obolenje za rakom. Dr Schiestl verjame, da nanodelci titanovega dioksida ne penetrirajo nepoškodovane kože in bi naj bili kreme za zaščito proti soncu tako varne, vendar poudarja, da lahko potencialno nevarnost predstavljajo preparati z razpršilcem, zaradi vdihavanja in tako hitre dostopnosti v krvni obtok.

 

Do danes je bilo narejenih premalo raziskav o vplivu nanodelcev v kozmetki in na splošno na človekovo zdravje. Torej velja previdnost pri izdelkih, ki vsebujejo take snovi. Kot smo že omenili imajo snovi v obliki nanodelcev lahko precej večji vpliv kot v normalnem stanju in je zato potrebno njihovo delovanje podrobno raziskati. Pred nakupom izdelka, ki vsebuje nanodelce se dobro prepričajte, če obstajajo kakšne (neodvisne) raziskave o vplivu let teh na človekovo zdravje.

 

Nanothenologija seveda lahko prinese tudi veliko dobrih novosti, saj je lahko neka snov, v obliki nanodelca tudi precej bolj učinkovita (povečana kemijska aktivnost) in če so njeni vplivi na človekovo zdravje dobrodejni je to seveda zelo zaželena lastnost.

 

Več o vplivu nanothenologiji in vplivu nanodelcev na človekovo zdravje si lahko preberete v knjigi Dr. Maje Remškar, ki jo preberete brezplačno na straneh Urada za kemikalije http://www.kemijskovaren.si/, knjižnica (Nanodelci in nanovarnost).

 

Košarica  

Ni artiklov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

ZAKLJUČI Z NAKUPOM

Phone

PRIPOROČAMO!

Ognjič & Melisa100 % NARAVNI

BALZAM ZA USTNICE

 

Ognjič & Melisa

 Za nego, zaščito in regeneracijo ustnic.

Več o balzamuPrice

UPORABNO

VEČNAMENSKI ŠAL RUTA

Večnameski šal/ruta

Brezplačno 1 kos ob vsakem nakupu nad 50 Eur!

Herbana.SI Facebook Stran

Išči po člankih

PayPal